Kore’de Asgari Ücret Ne Kadar? Güney Kore Asgari Ücret 2024

0

Güney Kore, zengin bir ekonomiye ve yüksek hayat standardına sahip bir ülke. Türkiye’den ziyaret edenler için son derece pahalı olan Kore’de asgari ücret 2024 yılında artırıldı. Türkiye’de olduğu gibi her yıl Kore’de de asgari ücret zamları yapılmakta ancak tabi ki Türkiye’deki gibi büyük zamlar değil. Çünkü ülkede enflasyon yüksek değil ve alım gücü kuvvetli. Ayrıca asgari ücretle çalışan oranı da düşük. Şimdi gelin 2024 yılı için Güney Kore asgari ücreti ne kadar? Kore’de asgari ücretle geçinilebilir mi gibi soruları cevaplayalım.

Güney Kore’de Asgari Ücret Ne Kadar? ( Güncel – Şubat 2024 )

Kore Hükümeti asgari ücret tutarına 2024’te zam yaparak yeni yıla başladı. Buna göre Kore’de minimum maaş tutarı yani asgari ücret saatlik olarak 9,620 won seviyesine çıkarıldı. Yani dolar olarak bakacak olur isek, şu an Kore’de 1 sat çalışma ücreti minimum 7,18 dolar. TL karşılığı 220 TL ediyor. 

Asgari ücretle çalışan sayısı oldukça az. Türkiye’de olduğu gibi ülkenin yarısı asgari ücretli değil. Çok daha yüksek maaşlar alınıyor. Öyle ki Kore’de asgari ücret aylık 1,600 dolar civarına denk geliyor. Ancak çalışanların büyük bölümü 2,000 dolar üzerinde maaş alıyor. Ortalama maaşlar 2,500-5000 dolar aralığında değişiyor. 

Peki Kore’de Asgari Ücretle Geçinmek Mümkün mü?

Güney Kore oldukça pahalı bir ülke. Özellikle Başkent Seul hem konaklama hem de diğer masraflar bakımından dünyanın en pahalı şehirleri arasında yer alıyor. Teknoloji alanında lider ülkelerden biri konumuna gelen Kore’de telefon, bilgisayar ve elektronik eşya ihracatı oldukça yüksek. Kaliteli ürünler ihraç eden ülke bu sayede cari fazla da her geçen yıl ivmesini sürdürmekte. Yani ekonomisi oldukça güçlü bir ülke. Bu anlamda çalışanlar da aslında bu refah düzeyinden payını almaktalar. Bu nedenle asgari ücretin çok üzerinde maaşlar alan meslekler var. Ancak biz bu bölümde Kore’de asgari ücretle geçinilir mi sorusunun cevabını arıyoruz. 

Konaklama Maliyeti

2024 yılı için belirlenen asgari ücret pek yeterli bir ücret olarak görünmüyor. Öyle ki bir ailenin bu tutarla geçinebilmesi pek mümkün değil gibi. Temel ihtiyaçları karşılamak içi bile zorlanabilir insanlar. Gıda fiyatları oldukça yüksek. Türkiye ile karşılaştırıldığında zaten yüksek ancak Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında da gıda fiyatlarının bir tık yüksek olduğu ifade edilebilir. Basit bir öğle yemeği bile 10.000 won civarında. Tabi yemeğin türü ve yendiği göre bu rakamlar çok daha yüksek seviyelere çıkabiliyor. Kore’de yaşayanlar için en büyük sorun kira ücretleri. Ülkede ev almak çok zor öyle ki asgari ücretle çalışan birinin yüksek kiralar nedeniyle ay sonunu getirebilmesi bile zor. Kiralar epey pahalı.

Seul’da küçük bir odanın aylık kira ücreti 500.000 won civarında. Yani 1+1 ev tutmaya kalksanız 1 milyon wonun üzerinde bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir. O da dolar bazında 800 dolara yakın bir ücret yapmaktadır. 

Ülke genelinde konut fiyatları ve kiralar hızla artıyor. Özellikle büyük şehirlerde kiralar gelirlerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Asgari ücretle çalışanlar için kendi evini kiralamak çok zor. Bu nedenle genellikle tuvalet, banyo ve mutfağı olan bir oda kiralaması yapılıyor. Pandemi sonrası tüm dünyada artan kiralar Kore’yi de vurmuş görünüyor. Türkiye’de de son dönemde yaşanan kira artışları oldukça can sıkıcı olmayı sürdürüyor.

Ulaşım ve Diğer Giderler

Ulaşım da Kore’de ucuz değil. Kore’de aylık ulaşım ücreti 50 dolar civarındadır. Yani 1,600 lirayı bulan bir ulaşım ücreti olduğunu söyleyebiliriz. Aslında Türkiye’de bu alanda pek ucuz bir ülke değil. Bu bakımdan Kore’de kazanılan maaşlar daha yüksek iken ulaşıma hemen hemen Türkiye ile aynı para miktarı harcamak yeterli oluyor. 

Güney Kore sağlık alanında sosyal devlet statüsünü yerine getiren ülkeler arasında yer alıyor. Öyle ki devlet sağlık masraflarının %80’ini karşılamakta. Korelilerin aylık gelirlerinin yaklaşık %5’i sağlık sigortası olarak kesilmekte. Bu anlamda sağlık sigortası da oldukça yaygın olarak kullanılmakta. 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.