Servet Vergisi Nedir?

0

Servet vergisi nedir? insanların kazancının harcamadığı elinde tutup köşeye attığı elle tutulur kısımdan alınan verginin adıdır. Servet kelimesi insanların çoğunlukla varlığının gayrimenkul ve taşınmaz kısmını oluşturur. Servetinin çokluğuna ve var olan durumuna göre kişinin ödeyeceği borcu buna göre hesaplanmaktadır.

Bir kişinin ödeyeceği miktar bir sene içerisinde elde ettiği gelir ve kazanç üzerinden hesaba tabi tutularak servet vergisi adıyla alınmaktadır. Belli bir servete sahip olmak, malim mülkün, evim, arabam olsun mantığı genelde insanların yaşamları boyunca rahat yaşama, kendisine ve ailesine ilerde yaşayabilecekleri maddi bir sıkıntı da güven oluşturma ihtiyacından doğmaktadır.

Servet Vergileri Nelerdir?

Servet vergisinin iki farklı alanda incelenmesi mümkün olmaktadır. Servet vergisi nedir? Sorusu kapsamında verdiğimiz yanıtlar da bu iki alana göre tanımlanmaktadır. İşte başlıca servet vergileri:

1)Genel servet Vergisi (intikal ve veraset)

2)Özel servet Vergisi ( konut ve motorlu vasıtalar)

1)Genel Servet Vergisi (intikal ve veraset)

İntikal ve veraset vergisi elde bulunan servet kişi değiştirdiğinde o sırada alınan vergiye genel servet vergisi denir. Mirastan dolayı verilen verginin adı veraset vergisidir. Miras dediğimiz şey bunun içine her şey girer. Borçlar, alacaklar, menkuller veya gayrimenkuller miras olabilir. Miras bir bütün halindedir ve bu şekilde vergi tahsis edilir. Buda kendi içinde miras ve tereke olarak ayrılır.

Bir kişinin mallarının bağış yapmak suretiyle başka bir şahsa intikal ettirmesidir.

Tabi bu mallar;

* Türkiye’deki mallar olur

*Türk vatandaşı olup yurt dışında verasetsiz olmak şartıyla olan mallar olur.

2) Özel Servet Vergisi (konut ve motorlu vasıtalar )

Motorlu taşıt ve emlak özel servet yükümlülüğü adı altında anılır. Özel servet vergisi her sene tekrar eder. Motorlu taşıt vergisi senenin başı olan ocak ve yaz ayı olan temmuzda verilir.

Emlak vergisi 1985’e kadar genel bütçe çerçevesindeyken bu belirtilen yıldan sonra bu işi belediyeler ele almıştır. Bu dilime Türkiye’de bulunan ev ve arsalar girer. Mülk sahipleri bu özel servet vergisini vermek zorundadır. Bütün bu bilgiler ışığında Servet vergisi nedir? Gerçek kişilerin birikimleri üzerinden alınan vergiye servet vergisi denir. Servet vergisinin nasıl alınacağı ve hangi takvimlerde ödeneceği konusu yasal mevzuatlarda belirlenmiştir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.