Uzmanların Seçim Sonrası Dolar Tahminleri, Dolar Kuru Beklentileri

0

En çok merak edilen soru başlıkları seçim sonrası doların yönü ile alakalı olan sorular. Hem yatırımcılar hem de vatandaşlar seçimlerden sonra doların ne yöne hareket edeceğini merak ediyor. Seçim sonrası dolar yükselir mi? Seçimlerden sonra dolar düşer mi? Uzmanların dolar tahminleri ne yönde? Cumhur İttifakı kazanırsa dolar artar mı? Millet İttifakı kazanırsa dolar düşer mi tarzı bir çok sorunun cevabını bu içerikte bulacaksınız.

Seçimlerden Sonra Dolar Ne Olur?

Artık 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine 1 aydan daha kısa bir zaman kalmış durumda. Herkes seçim sonucunu merak ediyor. İlk defa Cumhur İttifakı’nın seçimi kaybedebileceğinin konuşulduğu bir seçim ortamı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde uygulamakta olduğu ekonomi modeli nedeniyle halkın büyük bir kesiminde olumsuz bir bakış açısı mevcut. Her ne kadar makro göstergelerin bazıları olumlu görünüme işaret ediyor olsa da, halkın büyük bölümünün alım gücü ciddi anlamda düşmüş durumda. İhracatçıyı zengin eden Türkiye Ekonomi Modeli neticesinde son 2-3 yıl içerisinde artık ev almak, araba almak bir çok kişi için imkansız hale geldi. Ciddi anlamda barınma sorununun oluştuğu metropollerde ev satın almak bir yana ev kiralamak bile oldukça zorlaşmış durumda. Eğer Erdoğan bu seçimi kaybederse bunun en önemli nedeni ekonomi olacak gibi görünüyor. Çünkü Ak Partili olup ekonomideki gidişattan memnun olmayan çok sayıda vatandaş var. Seçim sonucunu da bu vatandaşlar ve gençler belirleyecek gibi duruyor.

Seçimlerden sonra dolar ne olur sorusuna herkes farklı yanıtlar veriyor olsa da genel bir kanı hakim olmuş durumda. Seçimleri Cumhur İttifakı da kazansa Millet İttifakı da kazansa doların ilk etapta yükselişine kesin gözüyle bakılıyor piyasada. Bu anlamda bir çok yabancı rapor, analiz de bu senaryoyu destekliyor. Tabi seçim sonuçlarının nasıl olacağına, seçimin 1. turda bitip bitmeyeceğine de bağlı bir çok dolar analizi ve tahminleri var. Şimdi gelin uzmanların güncel dolar tahminleri ve beklentilerine bir bakalım..

Uzmanların Dolar Kuru Tahminleri

Seçim sonrası dolar kuru tahminleri, finans dünyasında büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Uzmanlar, seçim sonrası dolar kuru tahminlerini açıklamaya başladılar.

Yüksek Volatilite Bekleniyor

Seçim sonrası dönemde döviz piyasalarında yüksek volatilite bekleniyor. Piyasaların belirsizlikle karşı karşıya kalması, döviz kurlarının dalgalanmasına neden olacağı aşikar. Özellikle seçimin 2. tura kalma ihtimali de dolar/TL’de volatilitenin ciddi anlamda artması bekleniyor. Hemen hemen tüm uzmanların USDTRY için tahminleri bu yönde. Tabi seçime giderken ekstrem önlemler alınır mı bu da merak konusu. Ancak serbest piyasanın işleyişine müdahale edilmesi beklenmiyor.

Dolar Kurunun Yükselmesi Bekleniyor

Seçim yaklaşırken uzmanların büyük bir bölümü seçim sonrası dövizde yükseliş beklentilerini dile getiriyorlar. Bazı uzmanlar Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’ın kazanması halinde dolar kurunda yükseliş bekliyor. Bir kısım analist Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması halinde dolar kurunda geri çekilme beklentilerini paylaşıyor. Millet İttifakı’nın gelir gelmez faiz artırımıyla ekonomiye müdahale edip doların yükselişine engel olacağını düşünen analistler orta vadede ise dolar kurunda 15-16 liraya kadar bir gevşeme olabileceğinden bahsediyor.

Seçimin ilk turda bitmemesi, belirsizlik ortamını artıracağından bu durumun da TL’de değer kaybına yol açacağı ifade ediliyor. Dolayısı ile de dolar ve diğer para birimlerinin TL karşısında yükselişinin devam edeceği öngörüsü piyasalarda hakim olan görüş olarak kabul görüyor.

Seçim Sonrası Dolar Kuru Neden Önemlidir?

Seçim sonrası dolar kuru, Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri etkileyecektir. Her anlamda direkt olarak vatandaşın cebine yansımasını görmek mümkün olacaktır. Bu nedenle seçim sonrası dolar kuru fiyatı ülke gündeminin 1. numaralı konusu olmaya devam edecek gibi duruyor. Bu anlamda Türkiye Ekonomi Modeli sistemi devam edecek mi yoksa ortodoks ekonomi politikalarına geri mi dönülecek? Aslında doların seyrini belirleyecek en önemli detaylar bu sorunun cevabında saklı olacak.

Seçim sonrası doların fiyatı sadece vatandaşın cebini etkilemeyecek. Sadece alım gücünü, ürün fiyatlarını etkilemeyecek. Etkileyeceği başka alanlarda var, işte onlar…

İthalat ve İhracat

Türkiye’nin dış ticaretinde dolar, temel para birimidir. Dolar kurundaki değişiklikler, ithalat ve ihracat fiyatlarını etkileyebilir. İhracatçılar daha yüksek dolar kuru istemekteler. Çünkü bu durum yurt dışına satışlarda avantaj sağlamakta. Ancak yapılan ihracatlarda hammadde dışarıdan geliyorsa bu da girdi maliyetlerini yükselteceğinden cari denge için olumsuz sonuçlara yol açabilecektir.

Yabancı Yatırımcılar

Yabancı yatırımcılar, Türkiye’deki yatırımlarını dolar cinsinden yaparlar. Seçim sonrası dolar kuru, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisini etkileyebilir. Bu anlamda Borsa İstanbul tarafında da nasıl fiyatlama olacağı merak konusu. Hem borsaya hem de ülkeye yabancı yatırımcı gelir mi sorusunun cevabı da seçim sonuçlarını bekliyor.

Borç Ödemeleri

Türkiye’nin yurtdışındaki borçları dolar cinsindendir. Seçim sonrası dolar kuru, Türkiye’nin yurtdışındaki borç ödemelerini etkileyebilir.

Seçim Sonrası Dolar Kuru Nasıl Takip Edilir?

Seçim sonrası dolar kuru, piyasalarda geniş bir takipçi kitlesine sahiptir. Peki, seçim sonrası dolar kuru nasıl takip edilir?

Döviz Kurları Takip Programları

Döviz kurları takip programları, seçim sonrası dolar kuru takibinde önemli bir role sahiptir. Bu programlar, anlık dolar kuru fiyatlarına ulaşmayı sağlar. Bu doğrultuda tavsiye edebileceğimiz en güzel program Metatrader olacaktır. Milyonlarca forex yatırımcısı bu işlem platformu üzerinden döviz alım-satım işlemlerini yapmaktadır. Anlık olarak değişimleri metatrader 4 ve metatrader 5 işlem platformlarından takip edebilirsiniz.

Finansal Haber Siteleri

Finansal haber siteleri, seçim sonrası dolar kuru takibinde önemli bir kaynak olarak öne çıkar. Bu siteler, seçim sonrası dolar kuru hakkında en son haberleri ve analizleri sunarlar. Bu anlamda anlikdoviz,foreks, dovizborsa gibi platformlar takip edilebilir.

Sosyal Medya Hesapları

Günümüzde artık bir çok haberi sosyal medya üzerinden takip ediyoruz. Haber sitelerini dolaşmak yerine twitter hesaplarından haberlerin detaylarına rahatça ulaşabiliyoruz. Bu anlamda döviz kurlarında yaşanan ani gelişmeleri de twitter üzerinden takip edebiliriz. Ancak sosyal medyadan döviz kurlarını takip ederken yalan, yanlış bilgilere aldanmamak önemli olacaktır. Bu nedenle güvenilirliğine inandığınız hesapları takip edebilirsiniz. Bu anlamda yine tavsiyemiz anlikdoviz ve forekshaber hesapları olacaktır.

Seçim Sonrası Borsa Ne Olur?

Son aylarda dolar kadar konuşulan bir başka finansal ürün ise borsa. Özellikle deprem sonrası yaşanan sert satışlar sonrası piyasa toparlansa da bir çok hisse eski zirve seviyelerinin çok altında kaldı. Yapılan halka arzlar, yatırımcıların paralarını enflasyona karşı koruma çabası neticesinde 4 milyonu aşan hisse senedi yatırımcısı oluştu. Bu büyüklükte bir yatırım ortamı olan Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı sayısı ise tüm zamanların dibinde.

Borsa İstanbul‘a yabancı yatırımcı gelir mi sorusu da konuşulan konular arasında. Seçimi muhalefet kazanır ve ortodoks politikalara hızlı bir dönüş başlarsa yabancı yatırımcı borsaya değil faize gelmek isteyebilir. Çünkü bu durumda faiz oranlarının %40 civarına çıkması beklenmekte. Yüksek faiz ortamında da yabancı yatırımcı borsa yrine faizi tercih etmesi gayet doğal olacaktır. Ancak bu senaryoda orta vadede Borsa İstanbul’da yabancı payı da artış gösterecektir. Çünkü doların dizginlenmesi ve MB rezervlerinin artırılmasının ardından ufak ufak faiz indirimlerinin gelmeye başlamasıyla faizden çıkan yabancı sermaye Borsa İstanbul’a giriş yapacaktır.

Seçimi Erdoğan kazanır ise, Türkiye Ekonomi Modeli ile devam edileceği beklentisiyle Borsa İstanbul’da yükseliş devam edebilir. Tabi yeni dönemde Mehmet Şimşek ismi konuşuluyor. Hangi adımlar atılacak, uygulanacak ekonomik tedbir ve teşvik paketleri ne olacak bu soruların cevapları da önemli olacak. Yabancı sermaye için önemli bir isim olan Mehmet Şimşek, ekonominin başına geçmesi halinde yabancı sermaye girişi yaşanabilir.

Kurumların Seçim Sonrası Dolar Tahminleri 2023

Seçime 1 aydan kısa bir sür kalmışken bankaların ve finansal kurumların dolar tahminleri gelmeye devam ediyor. Bu bölümde piyasaların önem verdiği kurumların seçim sonrası dolar beklentilerine göz atacağız..

JPMorgan Seçim Sonrası Dolar Tahmini

ABD’li yatırım bankası JPMorgan seçim sonrası dolar kurunda yükseliş beklentisini paylaştı. Erdoğan veya Kılıçdaroğlu’nun kazanması farketmeksizin seçimden sonra JPMorgan analistlerinin beklentisi doların yükseleceği yönünde.

İlk etapta TL”de değer kaybı bekleyen JPMorgan sonrasında fiyatlamanın ne yönde ilerleyeceğine ise uygulanacak para politikalarının karar vereceğini belirtiyor.

JPMorgan’ın seçim sonrası dolarda 25 TL’ye kadar yükseliş öngörüsü bulunuyor. Millet İttifakı seçimi kazanır ve ortodoks para politikası uygulamaların döner ise, orta vadede TL’nin değer kazanacağı bir döneme giriş yapacağı belirtiliyor. JPMorgan analistleri, seçimi Erdoğan’ın kazanması ve mevcut ekonomik uygulamaların devamı halinde ise dolarda bir düşüş beklemiyor.

Kurum analistleri faiz oranlarının %30 seviyesine çıkabileceğine işaret ederken, %40’lık bir faiz oranının da şaşırtıcı olmayacağını ifade ediyor.

Wells Fargo Seçim Sonrası Dolar Kuru Senaryoları

Diğer kurumların aksine Wells Fargo’nun seçim döviz kuru beklentileri daha iyimser denilebilir. Kurum stratejistleri, seçimi muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde 2024 ortasına kadar dolar kurunun 14 liraya çekilmesini bekliyor. Uygulanacak ortodoks para politikası ve faiz artırımları ile TL’de değer kazanımı yaşandığı bir dönem oluşması bekleniyor.

Seçimi Erdoğan’ın kazanması halinde ise 2024 ortası dolar kuru beklentisi 20 lira civarında bulunuyor.

Morgan Stanley Seçim Sonrası Dolar Tahmini

Amerikan Yatırım Bankası Morgan Stanley’de seçim öncesi raporunu paylaştı. Buna göre bankanın beklentisi; iki farklı senaryo üzerine kurulu. Yani seçimi Erdoğan kazanırsa farklı bir dolar kuru beklentisi, Kılıdaroğlu kazanırsa farklı bir doar kuru beklentisi bulunuyor. Detaylarına birlikte bakalım..

Morgan Stanley analistleri, seçimi Erdoğan’ın kazanması halinde doların yılsonunda 27 liraya kadar yükseleceğini öngörüyorlar.

Seçimi muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nun kazanması hainde ise yıl sonu dolar kuru beklentisi 24 TL olarak paylaşıldı. Yani aslında Morgan Stanley yatırım bankası her iki ihtimalde de kur tarafında yükseliş beklentisi içerisinde.

Gene bir toparlama yapacak olur isek, seçim sonrası hem dövizde hem de borsada yukarı yönlü hareketler olası görünüyor. Tabi bu hareketlerin boyutu ne olur buna uygulanacak olan para politikaları belirleyecek gibi duruyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.