RSI İndikatörü Nedir? Nasıl Kulanılır? RSİ İndikatörü ile Al-Sat Yapmak

0

Yatırım dünyasında bir süredir faaliyet gösteren neredeyse herkes, bazı teknik ölçüm araçlarının ve teknik analizlerinin kullanıldığı bilgisine ulaşmaktadır. Söz konusu bu teknik analiz araçları, yatırımcıların seçtikleri ya da yatırım yapmak istedikleri hisse ya da değerler üzerindeki al ve sat emirlerini girebilmeleri için elverişli bazı sonuçları göstermektedir. Borsa, kripto ya da değerlerin piyasa üzerindeki teknik analizinde kullanılan RSI İndikatörü, bu araçlar arasında yer almaktadır ve hisselerin takip edildiği piyasa ekranı üzerinde eklentiler içerisinde yer almaktadır. RSI göstergesi ile takip edilen hisseler üzerinde beklenilen düzeylerde ya da kırılma noktalarında al ve sat emirleri girilebilmekte ya da ilerleyen süreçlerde değerin seyrine dair bazı gelecek öngörülerinde bulunulabilmektedir. RSI göstergesi ile ilgili olarak genel düzeyde bilgi sahibi olan ya da bu göstergeyi yalnızca duymuş, henüz kullanmamış yatırımcılar RSI İndikatörü nasıl kullanılır sorusunu doğal olarak sormaktadır.

RSI İndikatörü Nedir?

RSI İndikatörü, Göreli Güç Endeksi yani Relative Strength Index olarak bilinmektedir. RSI kısaltması ile kullanılan bu gösterge, 1978 yılında J. W. Wilder tarafından geliştirilmiş ve bilimsel olarak da ispatlanmış bir teknik analiz yöntemidir. RSI’ın yaratıcı olan Wilder aynı zamanda ADX, Parabolik Sar ya da ATR gibi farklı ölçüm ve teknik analizlerin de yaratıcısıdır. Göreli Güç Endeksi, piyasalarda işlem gören hisseler üzerinde “momentum osilatörü” olarak hisselerin fiyatlarının artışı ya da azalışını ölçen, bu artış ve azalış trendlerinin de gideceği yönü önceden kestirmek amacı ile kullanılan bir terimdir. Momentum’un finansta detaylı biçimde kullanımının yanında RSI ise bir hissenin finansal piyasalarda aşırı alış eğrisine ya da aşırı düzeydeki satış eğrisine girip girmediğini belirlemek için kullanılmaktadır.

RSI göstergesi, temelde teknik bir hesaplamaya dayanmaktadır ve bu hesaplamada RSI İndikatörü 0 ila 100 arasında bir değerde çıkmak zorundadır. Bu değerlerin arasında çıkan sonuçlar yüzdelik olarak değerlendirilmekte ve birli bir seviyenin üzerindeki trend seyri ilgili hissenin satış eğilimine gireceğini yani satılmasını gerektiğine, belirli bir düzeyin altındaki seyir ise ilgili hissenin alış eğilimine gireceğine yani alınması gerektiğine yönelik yorumlanmaktadır.

RSI Nasıl Kullanılır?

RSI İndikatörünün ilk ortaya çıktığı ve ispatlandığı süreçlerde manuel hesaplama yöntemleri kullanılmaktaydı. Teknik olarak bu göstergenin hesaplanması bir ortalama mantığına dayanmaktadır. Ancak bugün borsa, kripto ya da benzeri piyasaların takibi için kullanılan iş zekası araçlarında RSI İndikatörü kendiliğinden bulunmaktadır ve bu sayede seçilen hisse ya da değer üzerinden, RSI bazlı teknik analiz yapılabilmektedir.

RSI İndikatörü nasıl kullanılır sorusuna gelinecek olur ise piyasaların takip edildiği uygulamalar üzerinde bazı temel ancak basit işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bunun için piyasa takip ekranında göstergeler sekmesi seçildiğinde indikatörler ya da göstergeler seçeneklerinin içerisinde RSI aranarak, takip ekranına bu gösterge eklenir. RSI İndikatörünün ekrana eklenmesi ile takip edilen her bir hisse ya da kripto için al ve sat dengesi analiz edilir ve ekran üzerinde alım ve satım trendlerinde al ve sat sinyalleri belirmeye başlar.

RSI İndikatörü ile Al Sat Yapmak

RSI İndikatörünün nasıl kullanıldığı ya da yorumlandığı ise bu teknik aracın analiz yöntemi anlamak ile mümkün olabilmektedir. RSI İndikatörü nasıl kullanılır sorusu bu göstergenin temel aldığı bir zaman aralığının seçilmesi ile başlamaktadır. Bu göstergede genellikle 14 gün aralığından oluşan bir periyot belirlenmektedir. Bahse konu olan 14 gün istenildiği takdirde gün sayısının artırılmasına ya da azaltılmasına da imkan tanımaktadır. Ancak bu gösterge standart olarak 14 gün üzerinden hesaplanma gerçekleştirmektedir. Zaman aralığı küçüldüğünde gösterge hissenin hareketlerinde hassas bir değerleme yaparak bu hareketlerde al ve sat uyarısı verebilmektedir. Aralığın artmasında ise tam tersi bir durum olabilmektedir. Bu nedenle bu aracı kullanacaklar için 14 gün tavsiye edilen bir ölçüm zaman aralığıdır. Bir hissenin RSI değerlerinin hesaplanmasında günü pozitif değerde kapatan günler toplanır, toplamın aritmetik ortalaması alınır, negatif kapanan günler için de aynı işlem yapılır. Bu iki sonuç birbirine oranlandığında elde edilen değer ise RSI göstergesidir.

RSI İndikatörü nasıl kullanılır sorusunu al ve sat emirleri için değerlendirildiğinde iki sınır değer önem arz etmektedir. 30 ve 70 olarak ele alınan bu iki değer hissenin fiyatının yükseleceğini ya da düşüş trendine gireceğini belirtmektedir. Bir hissenin RSI göstergesindeki değeri 30’un altına düşüyor ise bu hisse düşebileceği en düşük seviyelerde ve yakın zaman içinde yükseliş trendine girecektir. Eğer bir hisse 70 değeri dolaylarında seyrediyor ise bu hisse de yakın zamanda düşüş eğilimine girecektir. İlk değer için al emri, ikinci değer için de sat emri verilebilmektedir. Birinci durum için hisse daha düşük bir fiyat endeksine kavuşmayacak, ikinci durumda ise hisse mevcut durumundan daha da yüksek bir seviyeye çıkmayacaktır. Orta değer olarak kabul edilen 50’de ise piyasa dengesi olarak ele alınmaktadır.

RSİ Analizleri Ne İçin Kullanılır?

RSI analizleri bir ürün alırken veya satarken, ürünün grafik analizi üzerinde kullanılır. Genellikle hisse senedi piyasaları, forex piyasası ve kripto para grafikleri üzerinde kullanılmaktadır. RSİ analizi yaparak işlem açmak tek başına doğru sonuçlar veremeyebilir. Farklı formasyon ve indikatörler kullanılabilir. Ayrıca temel analizin getirdiği gereksinimlerde göz ardı edilmemelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.