Borsa Neden Yükseldi? Borsadaki Yükseliş Ne Kadar Devam Eder?

0

Son 1 aydır Borsa İstanbul’da sert yükselişler yaşanıyor. Bankacılık endeksi öncülüğünde başlayan yükselişlerin nerede son bulacağı da merak konusu. Yatırımcılar banka hisselerinin nereye kadar yükseleceğini, yaşanan yükselişin yan tahtalara da hareket getirip getirmeyeceğini merak ediyor. Borsa neden yükseliyor, borsa nereye kadar yükselir gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Biz de borsada yaşanan yükselişi bu yazımızda mercek altına almak istedik.

Borsa Neden Yükseldi?

Öncelikle pandemi sonrasında Türkiye ihracata dayalı bir ekonomi modeline geçti. Yatırım, üretim, istihdam denilerek geçilen yeni ekonomi politikası Türk Lirasının değerinin ciddi anlamda düşmesine neden oldu.

TL’de yaşanan değer kaybı enflasyonu körükledi. Yükselen döviz kurları nedeniyle ithalata giden para rekor kırdı. Öyle ki bu dönemde ihracat rakamları da rekor kırdı ancak sonuca baktığımızda cari açık tüm zamanların zirvesine yükseldi. Zaman zaman Çin modeli diye de önümüze sürülen bu model TL’nin cazibesini ortadan kaldırdı.

Faiz konusunda ise tüm dünya faiz artırırken TCMB faiz indirim sürecine girdi. Faizlerin düşürüldüğü ortamda, resmi rakamlara göre enflasyonun %80 civarında olduğu bir ortam var. Hissedilen enflasyon ise bunun en az iki katı kadar. Tabi durum böyle olunca da insanlar parasının değerini korumak için farklı alternatifler aradı. Bu alternatifler arasında en makulu olan borsa gibi duruyordu. Bu anlamda hükümet kanadından da borsaya dair gelen açıklamalarla birlikte yeni girişler yaşandı. Hem yerli yatırımcılardan hem de yabancı yatırımcılardan Borsa İstanbul’a ciddi bir para girişi oldu. Bu da hisse senetlerinin yükselmesine neden oldu.

Borsa Nereye Kadar Yükselir?

Açıkçası borsanın nereye kadar yükselebileceği sorusunun cevabını net olarak söylemek oldukça zor. Bu ne teknik analiz ne de temel analizle anlatılabilecek bir durum. Çünkü şu anki yükseliş, yerli yatırımcıların sağladığı bir yükseliş değil. Yurt dışından bir para girişi var. Bu hangi fonlar aracılığı ile ne için geliyor belirsiz. Bankaların günlerdir tavan olduğu bir dönemden geçiyoruz. Buna karşın SPK bankalara herhangi bir kısıtlama da uygulamadı. Normalde herhangi bir hissede bu tarz yükselişler yaşandığında çeşitli engellemeler getirilmekteydi. Bu kez bankaların önü açılıyor. Burada farklı bir manipülasyon olduğu s eziliyor. Yani hükümette borsanın yükselmesini istiyor. Zaten ekonomi bakanı günlerdir Borsa İstabul’a yatırımı tavsiye ediyor. Böyle bir ortamda sert düşüşler beklemek zor. Ancak piyasanın işleyişi gereği de hiç bir yükselişin sonsuza dek sürmeyeceği aşikar. Bu anlamda BIST tarafında bir düzeltme illaki gelecektir.

Şu an için 3,700 seviyesi civarında bir Borsa İstanbul 100 endeksi var. Bugün de halkb, garan gibi tahtalar tavana kitlemiş durumda. Bir düzeltme kaçınılmaz ancak borsanın nereye kadar yükseleceğini tahmin etmek oldukça zor görünüyor. Bu anlamda borsada tepe noktasını tespit etmeye çalışmak yerine, yükselen piyasadan pay almanın peşine düşmek daha mantıklı olacaktır.

Borsada Yan Tahtalar Neden Yükselmiyor?

Bankacılık hisseleri ve BIST-30 hisseleri ciddi yükselişler yaşadı. Ancak BIST100 yükselmesine karşın içerisinde bulunan hisselerin çoğu bankalara göre primsiz kaldı. Peki ne zaman yükselir yan tahtalar? Yada yükselir mi? Bu soruları cevaplamak da gerçekten çok zor. Açıkçası bir kısım analist bu anlamda yapılan değerlendirmelerde, bankalardan çıkacak paranın yan tahtalara akacağını belirtmekte.

Diğer taraftan yurt dışı piyasalarda benzer bir ralli görünmüyor. Sadece BIST’e özel bir ralli yaşanıyor şu an piyasalarda. Dolayısı ile yaşanan yükselişler kalıcı olacak mı merak konusu. Dolayısı ile çıkan para yan tahtalara akacak mı ya da para çıkacak mı bu da bilinmiyor. Dolayısı ile de net bir analiz yapmak mümkün olmuyor. Ancak BIST tarafında bu yükselişin sürmesi, yurt dışı piyasalarda da yukarı yönlü hareketlerin oluşması halinde diğer hisse senetlerinde de hareketlenmeler olabilir. Özellikle hikayesi olan hisse senetleri, bilançosu güzel olan hisse senetlerinde yukarı yönlü sıçramalar görülebilir. Bunların ne kadar kalıcı olacağı ise, BIST’e giren paranın ne şekilde çıkacağına bağlı olarak şekillenecek gibi görünüyor.

Önümüzdeki günlerde borsa daha yükselecek mi yoksa bir düşecek mi sorusu gündemde kalmaya devam edecek. Biz de yazımızı yaşanan gelişmeler doğrultusunda güncelleyeceğiz. Bugün günlerden 13 Eylül Salı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini açıklaması bekleniyor. Bu doğrultuda GYO, Çimento, Beton ve ev yapımıyla ilgili diğer sektör hisselerine odaklanmakta fayda olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.