İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

0

İstiridye mantarı, tamamen Pleurotaceae familyasından dünyamıza gelmiştir. Yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı Pleurotus ostreatus olan bu mantar, hem ekonomik hem de oldukça lezzetlidir. Şapkası hemen hem en istiridyeye benzemesinden dolayı adı istiridye mantarıdır. Hatta doğada ki kavak ağaçlarında yetişmesinden dolayı, diğer bir adı kavak mantarı olarak da bilinmektedir. İstiridye mantarına genelde bu alana ilgi duyan kişiler ve özellikle girişimciler ilgi duymaktadır. Ülkemizde de çok fazla istiridye mantarı üreticisi bulunmaktadır. Ancak istiridye mantarı yetiştiriciliği biraz zahmetli bir iştir. Yetiştirmek için, diğer tüm tarım ürünlerinde ki gibi belirli ortamı ve koşulları sağlamanız gerekmektedir. Ülkemizde bu mantarın yetiştirilmesi için, teşvik eden birçok firma bulunmaktadır. Sizde İstiridye mantarı yetiştirmek istiyorsanız, aşağıda yazacağımız bilgileri uygulamanız yeterli olacaktır.

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Özellikle mantarı yetiştirebilmek için öğrenmek gereklidir. İstiridye mantarı, doğada kavak ve kayın ağaçlarından oluşmaktadır. Bir miktar nemli, serin ve oksijenli bir ortamda olması gerekmektedir. Dolayısıyla İstiridye mantarı yetiştirmek istiyorsanız, ona en doğal ortamı sağlamak zorundasınız. Bunun dışında aşağıda belirteceğimiz adımları uygulayarak rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

  • Kompost,
  • Sıcaklık, ışık ve nem
  • Yeterli Havalandırma,
  • Zamanında Toplama,
  • Verim Oranı,
  • Satışı,

Bu adımlar ile hem üretip hem de kar getirisi elde edebilirsiniz.

İstiridye Mantarı Hangi Sıcaklık, Nem ve Aydınlık Değerleri Oranında Yetişir?

İstiridye mantarının kuluçka ve hasat dönemleri farklıdır. Bu yüzden bu 2 süreçte de farklı sıcaklık ve nem değeri istemektedir. Üretimi gerçekleştirilen ortamın mümkün oldukça kontrol edilebilir bir alanda olması gerekmektedir. Karanlık bir ortamda, ortalama %70 oranında nem ve 25-30 derece oranında sıcaklığı olması gerekmektedir. Böylece mantarlar 17. Günden itibaren boy göstermeye başlarlar.

Kuluçka dönemleri bittikten sonra da ayrı bir bakım istemektedir. Şöyle ki, oda sıcaklığı 12 ile 17 derece arasında olan ve yaklaşık 6 ile 8 gün arasında floresan ışığı alabilen bir ortamda olmalıdır. Bu derecenin daha üstünde tutmak, İstiridye mantarını daha kuru ve rengi sarıya dönük şekilde olmasını sağlayaktır..Bu da doğal yapısından epey uzak bir görüntü olacaktır. Ayrıca İstiridye mantarı grimsi bir renk olup, hafif sulu ve etlidir.

İstiridye Mantarı Toplama Zamanı Ne Zamandır?

Yaprak büyüklüğüne baktığımızda 10 ile 20 cm arası olan İstiridye mantarları artık toplanabilir duruma gelmiş demektir. Ancak ne zaman tamamen toplayacağınızı ayarlamak tamamen üreticiye kalmıştır. Havalandırma açısından olgunlaşmış bir mantar, havaya saat başında milyonlarca spor bırakmasından dolayı, yaprakların daha fazla büyümemesi önemlidir.

İlk ürünü hasat ettiğinizde 10 gün kadar bekletmek yeterlidir. Bu sırada tabii mantarlar büyüme sağlamaz. Ardından mantarlar çıkmaya başlar ve 10 gün boyunca mantar hasatı yapabilirsiniz.

2. ürünü toplayacağınız süreçte ise, o komposttan toplayacağınız mantarın %20 oranında ki kısmıdır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta, daha az mantar toplamanızdır. Şöyle ki bu durum, daha sonra maliyet ve üreticide ki nakit dengesini bozabilir.

3. dönemde ki mantar toplama süreci ise, hemen hemen 15 kadar bekleme dönemi bulunmaktadır. Bu son seviyede mantarlar çıkmaya başlar ve diğer dönemlere kıyasla biraz daha yavaş büyürler. Hatta toplama süresi 1 aya kadar yayılabilir. Kuluçka ve hasat dönemlerini hesaplarsak kompostundan yaklaşık 3 ay kadar verim alınabilir. Bu süreçten sonra da ekonomik olarak kazanç sağlanılmaktadır.

Bu yüzden ortamın nem ve sıcaklık oranları oldukça önemlidir. Doğru ortam ile İstiridye mantarını rahatlıkla büyütebilir ve mantardan gelir kaynağı edinebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.