Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Uygulamaları Ne Demek?

0

Yapay zekâ, tamamen robotları anımsatan bir algı olarak karşımıza çıkmaktadır. Belli bir kitle robotların bize saldırdığını düşünürken, belli bir kitle ise iyimser olduğu düşüncesindedir. Hatta hayatımızın her alanında bizlere yardım edebileceğini düşünen kitle de bulunmaktadır. Herkes bu konuda yapay zekânın bu kadar masum olamayacağını düşünmemektedir. Yapay zekâ, özellikle robotlarda kullanılarak insanlara saldırması da bir olası olarak bilinmektedir. Tabii sizde eğer yapay zekâ hakkında olumsuz düşünüyorsanız, düşüncesine katılan 2 kişi daha bulunmaktadır. Bunlar Elon Musk ve Stephen Hawking’dir. Bu alanla ilgilenen kişiler bu zekânın nasıl ve ne zaman çıkacağını merak etmektedir. Böyle bir şey maalesef ki halen belli değildir. Bilinen en kesin veri, amaca ilerleyen teknolojiyle çok daha kolay ve hızlı erişilmektedir. Peki, ama sizde kendinize yapay zeka nedir? yapay zeka uygulamaları ne demek? Diye sorular soruyorsanız o zaman kesinlikle doğru yerdesiniz.

Yapay Zekâ Nedir?

Yapay zekâ, 1956 yılında bu alanda araştırma yapan McCarty tarafından dünyamıza girmiştir. Bir bilgisayar veya bir makinenin kendi başına düşünerek işleve geçmesine ve öğrenmen yetisinin olması anlamına gelmektedir. Yapay zekânın temelini incelediğimizde düşünebilen, kendi başına hareket edebilen ve tamamen insanlar gibi öğrenebilen bir üretim tarzıdır.

Başka bir şekilde tanımlamak gerekirse, çevre ile rahatlıkla etkileşime giren ve edinebildiği tüm verileri kullanarak davranma şeklidir. Zekâ olarak kullanmasıyla birlikte, üretim yapılmasını sağlamaktadır.

Yapay zeka aslında bir teknoloji fikri olmasından çıkmış ve bir konsept olarak ele alınmaktadır. Tabii bu konseptler ile makine üretmek gibi amaçlar bulunmaktadır.

Yapay Zekâ Uygulamaları Ne Demek?

Konuya yeterince hâkim olamayanlar için yapay zeka oldukça uzak bir kavramdır. Her ne kadar uzak gibi görünse de yaya zekâ içten içe hayatımıza girmeye başlamıştır. En basit yapay zekâ örnekleri;

  • Apple markasının, Siri özelliği,
  • Amazon markasının Alexa özelliği,
  • Spotify,
  • Pandora,
  • Apple Music,

Gibi bunun gibi daha çok kişisel asistanlar sayesinde yapay zekâ hayatımızın bir parçası olmuştur. Bu özellikler tamamen akıllı bir zekâ olarak, söylediklerimizi tümüyle anlamaktadır. Bizlere cevap vermek veya söylediklerimizi yapmak gibi görevleri bulunmaktadır. Hatta bu özelliklerin en büyük avantajı ise, kullandıkları bu asistanların kendilerini zaman içerisinde çok daha fazla tanıyarak, ihtiyaçlarını tatmin edecek kadar gidermesi haline gelmesidir. Bu uygulamak ile beğenebileceğiniz tüm önermeler karşınıza çıkmaktadır. Dolayısıyla yeni şeyler keşfetmek için daha fazla zaman kaybetmeden sizlere gerekli imkânı sunmaktadır.

Ancak iyi bir avantajı olması kadar da dezavantajları da bulunmaktadır. Şöyle ki, haber ajansları olan yahoo gibi sitelerin haberleri, bir yapay zekâ tarafından yazıldığı düşünülmektedir. Çünkü günümüzün ilerleyen teknolojisiyle yapay zekâlar, temel yazım becerisine sahiptir. Tabii olağan üstü bir yaratıcı hikâyeler üretemese de, spor müsabakaları ve finansal özetler için harika bir araçtır.

Yapay Zekâdan En iyi Şekilde Yararlanma Yöntemleri

Yapay zekâ kullanıma yeni başlayanlar için özellikle aşağıda belirteceğimiz önerilere kulak vermelisiniz.

  • Yapay zekâ, maliyet ve gelir-giderler üzerinde büyük ve hızlı bir etkiye sahiptir. Özellikle bu konu için kesinlikle kullanabilirsiniz.
  • Yapay zekâ ile şirket alanında fazla ve gereksiz çalışan sayısını azaltmak için kullanabilir. Üstelik geride kalan çalışan kitlenin de verimini arttırabilirsiniz.
  • Yapay zekâ uygulamasını özellikle muhasebe departmanında kullanın. Muhtemelen en fazla bu konumda işinize yarayacaktır.

Yapay zekânın birçok insanın çok fazla işine yaramasını hesaba katarsak, aslında konuyu daha çok olumlu yönünden tutabiliriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.